zondag 6 oktober 2013

WITLOF & BATAAT STAMPPOT

Op dit moment ben ik een beetje bezig met superfoods en daar hoort ook de bataat, zoete aardappel, bij. Een portie zoete aardappelen bevat meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast is hij rijk aan de mineralen calcium, foliumzuur, kalium en beta caroteen. Dit laatste wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Dit is een antioxidant die onder andere je huid beschermd. Tot zover het waarom en nu over tot de hoe. Er zijn veel manieren om deze kanjer te  bereiden maar ik heb gekozen voor een stamppotje.

Ingrediënten;
3 stronkjes witlof
500 gram bataat
200 gram aardappel
1 bouillonblokje
2 el goede olijfolie
50 roomboter
peper & zout

Schil de bataat en de aardappel snij deze in gelijke stukken. Spoel ze af en zet ze voor de helft onder in koud water met een bouillonblokje. Kook tot je er makkelijk in kan prikken met een vork, giet af en bewaar het kookvocht. Voeg de roomboter en olijfolie bij het aardappelmengsel en dek 5 minuten af. Maak de witlof schoon en snij deze in reepjes. Stamp de aardappelen en voeg het kookvocht toe tot het een smeuïg geheel is. Roer de witlof reepjes erdoor en breng op smaak met zout en peper. Zet de pan nog even 10 minuten in een oven op 130 graden om goed door te warmen.
Nu kun je dit ook zonder vlees eten maar ik heb er een braadworst van de keurslager bij gemaakt met een restje sjalottenjus (recept zie volgende blog).

1 opmerking:

  1. Makkelijk, lekker en vooral troostrijk. Een warme aanbeveling

    BeantwoordenVerwijderen