zaterdag 12 oktober 2013

CHIANTI KIP

Afgelopen woensdag maakte ik deze Italiaanse variant van Coq au Vin. Weer eens wat anders en als bijgerecht een lekkere puree van knolselderij. Het recept komt uit het boek "Twaalf" een jaar uit de Toscaanse keuken. Zoals gewoonlijk heb ik wel het een en ander toegevoegd. 

Voor 3/4 personen

Chianti kip


3 kippenbouten gehalveerd
3 el olijfolie
1 ui fijn gesneden
2 teentjes knoflook fijn gehakt
1 wortel fijn gesneden
1 stengel bleekselderij 
   fijn gesneden
3 laurierbladeren
2 verse pepertjes fijn gesneden (evt)
1 fles rode Chianti 
80 gram geroosterde pijnboompitjes
60 gram rozijnen
8 salieblaadjes fijn gesneden

Puree van knolselderij

700 gram schoongemaakte knolselderij
300 gram kruimige aardappels
1 bouillonblokje
50 gram roomboter
verse nootmuskaat
peper & zout

Spoel de kip af en dep deze droog. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de kip rondom aan. Voeg ui, knoflook, wortel, bleekselderij, pepertjes en laurier toe en bak even mee. Schenk de wijn erbij en voeg de rozijnen toe met wat zout en vers gemalen peper.
Laat de kip deels afgedekt een uur zachtjes sudderen haal daarna het deksel eraf en laat nog 20 minuten zachtjes inkoken. Voeg dan de pijnboompitten toe en zo nodig wat water zodat je voldoende saus hebt en laat nog 10 minuten sudderen. Strooi op het laatst de salie over de kip.

Maak ondertussen de puree van knolselderij. Snij de selderij en de aardappelen in gelijke stukken en kook deze ongeveer 20 minuten met het bouillonblokje. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en voeg de boter toe. Gebruik het kookvocht en een stamper en/of staafmixer om een gladde puree te maken. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Schep de puree in een diep bord en schep hier een stuk kip op. Schep er wat van de saus over en een scheutje goede olijfolie. Smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten