dinsdag 18 april 2017

Knapperige kippendijen met asperges en groenesaus Voor 2 personen;

4 kippendijen met vel
500 gr asperges
150 gr spinazie
5 teentjes knoflook
25 ml melk
250 ml slagroom
250 gr champignons
10 gram roomboter
4 takjes verse tijm
2 el fijngehakte bieslook
arachideolie of olijfolie om in te bakken!!Kippendijen dag van te voren zouten!!
Smeer het vel van de kippendijen in met flink wat zout en laat dit min 2 uur intrekken in de koelkast. Let op niet de vleeskant insmeren anders wordt het te zout. Na 2 uur spoel je het zout van de kippendijen, dep ze droog en leg ze, gevacumeerd of strak in de plasticfolie, terug in de koelkast tot gebruik de volgende dag.

Snij het uiteinde van de asperges en schil de onderkant met een dunschiller. Leg ze daarna minimaal 1 uur in een bak met water. Kook de asperges max 5 minuten in gezouten water. 

Maak de champignons schoon en snij 4 champignons in dunne plakjes de rest van de champignons in vieren. Leg de plakjes champignon terug in de koelkast deze zijn om te garneren. Bak de overige champignons met een beetje boter goudbruin in een pan.

Breng de slagroom met de melk en 3 gekneusde knoflook teentjes aan de kook. Voeg geleidelijk de spinazie toe en roer regelmatig totdat de saus iets is ingedikt, breng op smaak met zout. Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om er een gladde groene saus van de te maken. Hou de saus warm tot gebruik.

Haal de kippendijen een half uurtje voor het bereiden uit de koelkast.
Verhit een scheut van de olie in een middel hete koekenpan en bak de kippendijen goudbruin in 4 min met het vel naar beneden. Draai na 4 minuten de kippendijen om, zet het vuur laag en voeg de boter, tijm en 2 gekneusde teentjes knoflook toe. Gebruik een lepel om het botermengsel gedurende 5 minuten over de kip te scheppen. Haal de kippendijen uit de pan en leg op een rooster met het vel omhoog om knapperig te worden onder de grill. Dit heeft ongeveer 3 min nodig. Let op dat het vel niet verbrand dat zou echt zonde zijn.

Ondertussen kun je de asperges en champignons nog even in het vet van de kippendijen verwarmen, optioneel maar wel erg lekker.

Verdeel de asperges en champignons over 2 borden en leg hierop de kippendijen. Schenk de saus naast de groenten, garneer met de dunne plakjes champignons en de bieslook. Lekker met wat gebakken krieltjes of knapperig gegrild desembrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten