maandag 4 mei 2015

BABI PANGANG SPEK

Soms gebeurt dat zomaar ineens en krijg je onwijs trek in Chinees maar dit is ook heel leuk om zelf te maken neem nu Babi Pangang. Ok gezond is het niet maar dit alternatief is in ieder geval gezonder dan de afhaal Chinees ;o)

Voor 2 personen;

Babi (varken)
350 gr biologische speklapjes
1 el 5 spices
1 tl chilipoeder
1 tl gemberpoeder
2 teentjes knoflook uitgeperst
arachideolie

Saus
4 teentjes knoflook geplet en gehakt
2 pepertje (rawit of 1 Spaansepeper) in dunne ringetjes
2 el geraspte gember
1 bosuitje in ringetjes
4 el ketchup
2 el witte wijn azijn
2 el gembersiroop
2 el ketjap 
sap van een halve limoen
1/3 groentebouillonblokje
200 ml water
2 tl maizena los geroerd in wat water

Het zuur kun je natuurlijk gemakkelijk zelf maken maar soms is een potje Atjar Tjampoer van de Conimex erg gemakkelijk.

Babi
Meng de kruiden en voeg een klein scheutje olie toe om er een papje van te maken. Smeer de speklapjes in en doe deze in een plasticzakje trek dit vacuüm. Ik heb ze daarna nog in een plastic bakje gelegd omdat de knoflook behoorlijk sterk ruikt. Laat dit minimaal 1 dag marineren in de koelkast.
Haal de speklapjes een half uur voor gebruik uit de koelkast en leg ze op een rooster in een ovenschaal. Op deze manier loopt al het vet eruit en worden de speklapjes lekker krokant.
Verwarm de oven op 220 graden en plaats de speklapjes in het midden van de oven gedurende 10 minuten keer ze halverwege tijd. Zet dan de temperatuur op 200 graden en gaar nog 20 minuten keer de speklapjes nog een paar keer om ze gelijkmatig bruin te krijgen. Let op dat ze niet te donker worden dan moet je de temperatuur van de oven wat lager zetten.

Saus
Als de speklapjes in de oven staan maak je de saus. Fruit de knoflook, gember en peper aan in een beetje olie in een steelpannetje. Voeg na 3 minuten alle andere ingrediënten toe met uitzondering van de bosuitjes en de maizena. Laat de saus zachtjes pruttelen tot de speklapjes klaar zijn. Mocht de saus te dun zijn voeg dan de maizena toe en voor het serveren roer je de bosuitjes erdoor.

Schep wat uitgelekte Atjar op een serveerschaal. Snij de speklapjes in reepjes en leg deze op de Atjar. Lepel wat van de saus over de speklapjes en voilà Babi Pangang Spek.

Lekker met roergebakken taugé, paprika en champignons met wat ketjap en pandanrijst.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten