zaterdag 7 december 2013

GOK WAN PORK BELLY

Super slecht maar zo onwijs lekker Buikspek op z'n Aziatisch. Dit is een recept zonder zwoerd maar daarom niet minder lekker. Het recept is stap voor stap te volgen in het filmpje van Gok Wan op Youtube. Natuurlijk heb ik een en ander aangepast maar dat hoef je natuurlijk niet te doen.

Ingrediënten:
1 kilo buikspek
500 ml Shaoxing rijst wijn of droge sherry
+/- 300 ml kokend water
1 stuk gember van 5 cm. geplet
4 tenen knoflook pletten
4 lente uitjes geplet en door midden
3 pepertjes gehakt
6 citroenblaadjes
3 el light sojasaus
2 stengels citroengras geplet
2 steranijs
half stokje kaneel
1 bouillonblokje (groente of kip)

Glazuur
4 el vloeibare honing
2 el light soja saus

Topping
1 verse rode peper zonder zaadjes en schuin gesneden
2 lente uitjes schuin gesneden

Saus
Terwijl het vlees in de oven staat gebruik je het overgebleven kookvocht om een saus te maken. Laat het kookvocht tot de helft inkoken en voeg, naar smaak, nog wat honing toe. Om de saus te binden gebruik ik 1 el maizena opgelost in wat water.

Neem een ruime pan en doe daarin de Shoaxing wijn, steranijs, gember, knoflook, lente-ui, pepertjes, 3 el sojasaus, citroengras, djeroek en het bouillonblokje. Leg het buikspek in de pan en voeg kokend water toe tot het vlees onderstaat. Breng het aan de kook en laat 2 uur zachtjes stoven waarbij je het vlees elk halfuur draait. Daarna laat je het buikspek in het kookvocht afkoelen tot het handwarm is.

Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Leg een groot stuk bakpapier in een platte ovenschaal en leg daarin het vlees. Mix de honing met de sojasaus en giet dit over het vlees. Zet het vlees in de oven en draai regelmatig tot het gelijkmatig geroosterd is. Dit duurt ongeveer 40 minuten daarna haal je het vlees uit de oven en snij deze in plakjes. Garneer met de lente-ui en pepertjes en serveer met witte rijst en de saus. Lekker met gebakken paksoi en taugé of een mix van groente die je lekker vind.