woensdag 15 mei 2013

2 BEREIDINGEN VAN ZALM & ZEEKRAAL

Er is niets zo fijn als een half uurtje door een goede supermarkt struinen.... Heerlijk stuk zalm gekocht en ik had bedacht omdat met wat groenten en bulger te gaan combineren. Toen zag ik zeekraal liggen, al had ik geen idee wat ik daar mee moest doen, ik heb het gekocht. De zeekraal smaakte ziltig en was lekker knapperig dus heb ik er ook een voorgerechtje mee gemaakt. Op de verpakking stond dat je de zeekraal kon roerbakken met wat knoflook, de rest heb ik op deze manier gemaakt voor bij het hoofdgerecht.


Voor 2 personen;

100 gram verse zalm
30 gram zeekraal
1/2 groen pepertje
1el limoensap
1tl honing
goede olijfolie 

Snij de zalm in kleine blokjes en doe deze in een schaaltje. De zeekraal hak je fijn en voeg deze bij de zalm. Het pepertje heel erg fijn snijden en samen met het limoensap en de honing roer je die door de zalm en zeekraal. Schep dit in een kookring op een bord en giet er wat olijfolie overheen. Ik heb er nog wat geroosterd meergranendesem bij gelegd maar dat is niet echt nodig. Echt een lekker simpel maar smakelijk voorgerechtje.

Daarna heb ik alsnog het gerecht gemaakt met de bulger zij het met een wat gekrompen stukje zalm.


Voor 2 personen.

2 stukjes zalm
200 gram grove bulgur
400ml bouillon
3el pijnboompitjes geroosterd
1 ui fijn gesneden
3 teentjes knoflook fijn gehakt
2 groene pepertjes fijn gehakt
sap en rasp van 1 limoen
70 gram zeekraal
Becel bakboter




Verhit in een pan 2el boter en bak daarin de ui eventjes aan voeg dan 2/3 van de knoflook toe en bak dit even mee. Doe de bulger met het pepertje en de limoenrasp in de pan en bak deze even mee voordat je de bouillon toevoegt. Zet een deksel op de pan en zet het vuur laag. Als de bouillon is opgenomen door de bulger dan laat je deze 20 minuten staan. Daarna zet je het vuur weer aan en voeg het limoensap toe. Bak nu de zalm zachtjes in 2 el boter tot deze stevig aanvoelt haal hem dan uit de pan. In de achtergebleven boter bak je 2 minuten de zeekraal met de overgebleven knoflook. Maak het bord op en strooi de pijnboompitjes over de bulger. De zeekraal is best zout dus die eet je samen met de zalm zo hoef je geen zout toe te voegen. Het was een geslaagd avondje in de keuken en ik ben weer wat wijzer geworden. Zeegroenten zijn zeer veelzijdig dus volgende keer ga ik opzoek naar lamsoor !



zondag 12 mei 2013

PULLED PORK TORTILLAS

Inmiddels ben ik een fan van Jamie Oliver's foodtube op youtube. Naast Jamie zijn er veel verschillende koks met hun recepten te zien waaronder Barry. Onderstaande recept is grotendeels van hem Barry's pulled pork. Ik heb het recept wel ietsjes aangepast gewoon omdat ik het niet laten kan ;o). Bij de slager heb ik 1,5 kilo Rivierlander schouderkarbonade gehaald om dit gerecht te maken. De botten kun je er uit laten snijden maar het lekkerste is bereiden met bot. Rivierenlander Voor het gemak heb ik Johma's Amerikaanse Coleslaw gehaald maar je kunt ook het recept van Barry gebruiken.

Ingrediƫnten rub:
1tl cayennepeper
1tl knoflookpoeder
1tl uienpoeder
1tl korianderpoeder
1tl laurierpoeder
3el gerookte paprikapoeder
2tl mosterdpoeder
1el rietsuiker
1el geroosterde komijnzaadjes
1tl grof zeezout
1tl gemalen zware peper

Marinade:
3el olijfolie
1tl gerookte paprikapoeder
1el honing
1el mosterd

Wrijf het vlees goed in met de rub en zet het een uur in de oven op 140 graden. Maak ondertussen de marinade waarmee je het vlees insmeert na het eerste uur in de oven. Giet 150 ml water in de ovenschaal en smeer het vlees in met de marinade en dek het af met aluminiumfolie. Nu gaat het vlees terug in de oven op 140 graden gedurende 4 uur. Het is het wachten meer dan waard geloof me! Haal na 4 uur het vlees uit de oven en verwijder de folie. Als het vlees een beetje is afgekoeld verwijder je de botten en het vet. Pak 2 vorken en trek het vlees uit elkaar en leg dat in het braadvocht.

Maak terwijl het vlees in de oven staat de barbecuesaus en het rijstgerechtje.


BBQ saus:
4el ketchup 
2el honing                                                
1el sojasaus
1el appelazijn                    
1el appelsap
50ml rijstazijn
1 ui fijngesneden               
1el grove mosterd
2 pepertjes fijngesneden     
1 teen knoflook uitgeperst

Voor de barbecuesaus doe je alle ingrediƫnten in een steelpan en laat deze een half uurtje op een laag vuurtje zachtjes pruttelen. Giet het in een schaaltje en laat hem afkoelen. Barry roert de pulled pork door de barbecuesaus maar dat vind ik echt doodzonde want het vlees is super lekker. Ik gebruik de barbecuesaus om de tortilla mee in te smeren.

Rijstgerechtje;
200 gram gekookte rijst
100 gram doperwten
125 gram kidneybonen (klein blikje)
1 rode paprika in blokjes
2 sjalotjes gesnipperd
1 teentje knoflook uitgeperst
100ml bouillon

Bak de paprika in wat boter zacht en voeg dan de sjalot en knoflook toe bak dit even mee en roer er dan de rijst, doperwten en kidneybonen door met de bouillon. Als de bouillon is verdampt is het gerecht voldoende opgewarmd.
Verwarm de tortilla's even in de magnetron of in een pan. Smeer een lepel barbecuesaus over de tortilla en beleg deze met de pulled pork, wat cole slaw en de rijst. Vouw de tortilla dicht en snij deze door de midden en eet smakelijk!

Dit vlees is ook lekker op een broodje met wat zoet/zure schijfjes komkommer, rode ui en barbecuesaus.