zondag 23 september 2012

NDUNDARI CON SALSA DI POMODORI E BASILICO

Ricottakussentjes in tomaten-basilicumsaus van Gennaro Contaldo uit het boek "2 Gulzige Italianen". Heb zojuist deze primi (voorgerecht) gemaakt maar het was een complete, vegetarische maaltijd. Simpel maar ó zo verrukkelijk en snel gemaakt. Heb er natuurlijk wel weer wat in aangepast maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. In het originele gerecht gebruikt Gennaro Italiaanse '00'-bloem maar die had ik niet in huis. Daarnaast heb ik de knoflook eerst zijn smaak laten geven aan de olie en heb ik er iets meer basilicum aan toegevoegd.

Voor 2 personen;


Ricottakussentjes
100 gram biologische bloem
110 gram ricotta
2 kleine eidooiers
2 el parmezaan geraspt
snuf versgeraspte nootmuskaat 
zout en versgemalen zwarte peper

Pomodorisaus
400 gram pomodori of romatomaten in stukken gesneden.
handje basilicumblaadjes
3 el olijfolie
2 tenen knoflook in plakjes

Extra 
Parmezaan
Olijfolie

Meng in een kom de bloem met ricotta, eidooiers, parmezaan, nootmuskaat en een snuf zout en peper tot een zacht deeg. Leg het op een bebloemd werkvlak en kneed het 5 minuten. Rol het deeg met de hand tot een lange dunne worst (denk aan chipolata) en snij het tot "vierkantjes" van 2cm. Zoals op de bovenstaande foto. 
 
Verhit de olijfolie op laag vuur en voeg de knoflook toe en laat deze zachtjes garen gedurende 15 minuten. Dit kun je eventueel doen terwijl je de ricottakussentjes maakt. Zet het vuur wat hoger tot de knoflook gaat kleuren dan voeg je de tomaten en basilicum toe met zout en peper. Laat dit mengsel zachtjes pruttel terwijl je de ricottakussentje kookt.

Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook en doe de ricottakussentjes erin. Wacht tot ze allemaal boven komen drijven, draai het vuur lager en laat ze nog 3 minuten zachtjes koken. Schep de ricottakussentjes uit de pan, laat ze uitlekken en roer ze door de tomatensaus. 

Schep het gerecht in diepe borden en verdeel er nog wat extra parmezaan door en giet er een scheutje goede olijfolie over. Smakelijk! 




woensdag 5 september 2012

MINI PAVLOVA & AARBEIEN & SLAGROOM

Afgelopen weekend hebben we heerlijk gesnoept van dit heerlijke schuimtaartje. Het knapperige, kleverige en zoete schuim van het ei in combinatie met slagroom en verse aardbeien is goddelijk meer kan ik er niet over zeggen. Gewoon maken en genieten!!!


2 eiwitten 
100 gram fijne kristalsuiker
snufje zout
200 gram aarbeien
150 ml geklopte slagroom (kant en klaar)
poedersuiker

  


Laten we beginnen met de basis en dat is de merengue gemaakt van eiwitten en suiker. Deze keer heb ik de basis gemaakt voor 2 taartjes want ook zonder slagroom en aardbeien is het erg lekker om van te snoepen.

Maak een grote kom schoon en vetvrij en doe de eiwitten erin, klop ze stijf met een elektrische mixer op de middelste stand. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe met het snufje zout terwijl je blijft mixen. Als de suiker goed gemengd is zet je de mixer op een hogere stand en klop nog 7 minuten tot het mengsel glad en glanzend is. Verwarm  de oven voor op 150 graden en leg vetvrij / bakpapier op een bakplaat. Verdeel het mengsel in 4 delen en begin met 2 hoopjes op het bakpapier te scheppen in een ronde vorm. Gebruik een lepel om een beetje vorm te geven en schep voorzichtig de 2 overgebleven delen op de rand. Schuif de plaat in de oven en bak het schuim ongeveer 50 minuten, zet de oven uit en laat deze afkoelen met de taartjes in de oven.   

Als het taartje afgekoeld is schep je eerst de geklopte slagroom in het midden en verdeel je de aardbeien daarover beetje poedersuiker en ik zou zeggen AANVALLEN!


zondag 2 september 2012

DAN-DAN NOODLES

Noodles ik ben er gek op geworden na onze eerste vakantie in Thailand. Heerlijke verse en knapperige groenten met vis of vlees, noodles, geroosterde pinda's, vissaus, limoensap en dan heb ik het over Pad Thai. Deze keer heb ik een recept van het kookboek Jamie's America uitgeprobeerd maar wel iets aangepast aan de inhoud van mijn koelkast een ook de manier van bereiden is anders dan in het kookboek. Hieronder de foto van mijn half lege kom en helemaal onderaan de foto uit het boek. Tja dan voel ik me wel een amateur fotograaf hahaha.

Voor 2 personen;
300 gr Biologisch rundergehakt
125 gram noodles (Japanse Udon Bio)
1 Broccoli in kleine roosjes
1 Rode paprika in reepjes
2 teentjes knoflook in plakjes
1 tl Szechuanpeper
2 lenteuitjes 1 el honing 150 ml bouillon
2 el rijstolie 2 el chiliolie 2 el sojasus


Kook de noodles volgens de aanwijzing op het pak en zet deze apart. Maak de bouillon en zet deze klaar.

Doe het gehakt in een droge pan en roerbak 10 / 15 min tot deze krokant is. Giet het vet eraf voeg de honing toe en laat deze nog 30 seconden meebakken. Schep het gehakt uit de pan en veeg de pan schoon. Verhit de pan weer en roerbak de paprika en de broccoli 5 minuten in een beetje rijstolie, voeg de knoflook en Szechuanpeper toe en bak nog 2 minuten. Op het laatst de lenteui erbij en dan voeg je de bouillon,noodles, sojasaus en chiliolie toe. Doe de noodles in 2 kommen en schep het gehakt erover en eetsmakelijk. Het is leuk om dit gerecht met stokjes te eten, voor beginners kun je het uiteinde samenbinden met een elastiekje...


 




TONIJN & GEROOSTERDE SALSA & COURGETTE SALADE

Nou dat is wel een tijd geleden sinds mijn laatste blog maar ik heb niet stil gezeten. Mijn verzameling recepten en foto's is behoorlijk uitgedijd. Gisteren heb ik deze tonijn gemaakt als voorgerecht en ook de Entrecote met 2 sauzen het was echt een eetfeestje wat afgesloten werd met een mini pavlova. In dit recept blijft er veel over van de salsa en die kun je dan lekker op snoepen met wat tortillachips!  De tonijn is een recept van Jamie's America dat ik, hoe kan het ook anders, ietsje heb aangepast.

Voor 2 personen als voorgerecht of voor 1 persoon als hoofdgerecht;

1 tonijnmoot van ongeveer 200 gram insmeren met olijfolie peper en zout 

Salsa

1 verse groene peper
2 groene paprika's
4 tasty toms of 2 handjes snack tomaatjes
1 rode ui gepeld en gehalveerd
3 grote tenen knoflook gepeld
sap van 1 limoen
flinke hand verse koriander 
olijfolie

Courgette salade

1 groene courgette
6 grote muntblaadjes fijn gehakt
extra vierge olijfolie 
sap van halve limoen

Prik gaatjes in de peper en de paprika's en rooster deze in een grillpan of op de BBQ tot ze zwart geblakerd zijn. Leg de peper en paprika's in een kom en dek deze af met plasticfolie. Grill dan de ui, knoflook en tomaatjes tot ze beginnen te kleuren en de velletjes van de tomaten loslaten. Doe de ui, knoflook en tomaat (ontveld) in een keukenmachine. Trek de verkoolde velletjes van de peper en paprika's, niet afspoelen onder de kraan, schraap de zaadjes eruit en doe ze ook in de keukenmachine. Voeg daarbij limoensap, koriander een paar scheuten olijfolie, peper en zout en pulseer de salsa. Proef en voeg zo nodig nog extra limoensap, zout en peper toe. Zorg er ondertussen voor dat de tonijnmoot op kamertemperatuur kan komen.


Was de courgette en snij deze met een dunschiller in de lengte in smalle linten, vermijd hierbij de zaadjeskern. Doe de courgette linten in een kom met de munt en sprenkel er wat olijfolie over samen met het limoensap. 


Laat de BBQ of grillpan goed warm worden en smeer de tonijn in met zout, peper en olijfolie. Grill de vis ongeveer 1 á 2 minuten per kant als je van rosé houdt of ietsjes langer als je van doorbakken houdt. Snij na het grillen de tonijn in 4 mooie gelijke stukken. 


Schep een flinke lepel van de salsa op de borden en leg er 2 stukken tonijn op. Proef of de courgette salade op smaak is en schep een flinke pluk op de tonijn. Smakelijk!!