zaterdag 14 juli 2012

VISSAMBAL VAN OME COR

Een geliefd familierecept van mijn oompje waar ik jullie graag deelgenoot van wil maken. Makkelijk, snel een typisch 'koken uit je kast' recept. Iedereen heeft wel een verdwaald blikje tonijn liggen en je kunt het met allerlei roerbakgroenten combineren. 

Voor 2 personen;

Vissambal.
1 blikje tonijn liefst op water basis (voor de grote eters 2 blikjes)
1 ui fijngesnipperd
2 teentjes knoflook gesnippert
1 of 2 tl sambal brandal, badjak of oelek.
4 el zoete ketjap
2 el citroen of limoensap (vers geperst 't lekkerste)
2 el olie (zonnebloem of arachideolie)


Bak de uitjes en knoflook zachtjes in de olie tot ze glazig worden voeg dan de sambal toe en bak deze even mee. Laat ondertussen de tonijn uitlekken en voeg deze toe als de sambal een minuutje heeft meegebakken. Roer de tonijn een beetje los en bak 2 minuutjes mee voeg dan de ketjap en citroensap toe en zet 10 min op een laag pitje zodat de smaken ff kunnen intrekken.

Roerbakgroenten.

1 rode paprika in dunne reepjes
1 gele paprika in dunne reepjes
250 gr. champignons gehalveerd
2 el arachideolie
2 el citroen of limoensap
3 el zoete ketjap

Dit lag er in mijn koelkast maar je kunt zo onwijs variëren met het roerbakken bakken van groenten. Taugé, paksoi en een uitje ook lekker of gewoon een zakje kant en klaar van de supermarkt is prima. Afijn genoeg te roerbakken zou ik zeggen. Zet een wok op hoog vuur en voeg de olie toe, als deze gaat walmen roerbak je de groenten 4 minuutjes, dan voeg je de ketjap & citroensap toe. Lekker met pandanrijst en de vissambal, smakelijk zou ik zeggen!

Ok nog even een tweetal tips voor de Belandas (Kaaskoppen in het Indonesisch) onder ons.

Dankzij mijn in Indonesië geboren schoonmoeder ben ik trotse bezitter van een rijstkoker. Geloof me rijst heeft nog nooit zo lekker gesmaakt. Bij de gemiddelde toko kun je balen rijst kopen waar je Lassi jaloers mee maakt. Nooit meer rijst uit een kartonnen doosje, oproer & revolutie! Iedereen aan de rijstkoker als het aan mij ligt. Je krijgt bij een rijstkoker een maatbekertje dat overeenkomt met de streepjes in de pan dus 1 beker is water tot aan cijfertje 1 of het eerste streepje.... Makkelijker kunnen we het niet maken, wel even de rijst eerst een keertje spoelen met koud water. 


Tip 2 gaat over de ketjap die ik gebruik in dit gerecht. Vroeger kocht ik gewoon de ketjap manis in de supermarkt (Conimex of Inproba) maar daar ben ik resoluut mee gestopt na mijn Indonesische fusie.... Tegenwoordig alleen nog maar Ketjap Medja van het merk Kaki Tiga. Deze ketjap is ook lekker in marinades en in sausjes. 












BLEU DE CAUSSES

Toen we tijdens onze vakantie aankwamen in de Provence gingen we op zoek naar deze goddelijke en romige blauwe aderkaas. 

Bleu de Causses komt uit de Franse departementen Lozere, Lot en Aveyron maar is gelukkig ook in de Provence te vinden. Deze kaas laten ze rijpen in de grotten bij de Gorges du Tarn en door de ventilatie krijgt de kaas zijn bijzondere smaak. Helaas is deze kaas in Nederland nagenoeg niet te krijgen en is de onze alweer op. Heerlijk met een Prosecco of Rosé genieten van kleine hapjes, wat kan het leven toch verrukkelijk zijn!