zaterdag 19 mei 2012

SPAGHETTI FRITTI

Heerlijk zo'n vrije dag en daar volgen er nog meer van! Vandaag even geen vlees en dus een recept van Jamie Oliver. Eind april ben ik voor mijn 40 ste verjaardag een paar dagen in Londen geweest. Wat een heerlijke stad en als ik zeg heerlijk dan gaat dat vooral over het uit eten gaan. Wij hebben geluncht bij 2 restaurants waar Jamie mede-eigenaar van is. Het eerste was restaurant Barbecoa aan de beurt een tafel met uitzicht op St. Paul's Cathedral en wat een eetfeestje was dat. Lekker en puur Italiaans was het eten bij Jamies Italian gelegen in Covent Garden. Gennaro Contaldo maakte zijn rondje door het restaurant toen we daar waren een hele echte Italiaan ;o). Op het menu in dit restaurant staat het onderstaande gerecht, iets aangepast natuurlijk (ik kan het niet laten sorry)!

 Recept voor 4 personen

3 eieren
100 g geraspte parmezaan
60 g ricotta 
geraspte schil van 1 citroen & 4 partjes
klein bosje peterselie fijn gehakt
1 tl chilivlokken
250 g spaghetti, gekookt, afgespoeld  met koud water en olijfolie erdoor geschept.

Arrabiatasaus
60 ml olijfolie
1 tot 3 chilipepertjes in dunne plakjes 
4 tenen knoflook in dunne plakjes
1 blikje tomaten en 4 rijpe tomaten even in de blender/keukenmachine
4 verse laurierblaadjes
1tl suiker
zout & peper

1. Bak voor de saus de knoflook, laurier & chilipeper in olijfolie maar laat niet verkleuren. Voeg de tomaten, suiker, zout & peper toe en laat 30 min zachtjes pruttelen. 
2. Klop ondertussen, in een grote beslag kom, eieren & 80 g parmezaan & ricotta & citroenrasp & peterselie & chilivlokken met een flinke snuf zout en wat peper. Schep de spaghetti door dit mengsel tot deze helemaal bedekt is. Pak een vork en draai dan 12 kleine nestjes en zet deze op een bord. Verhit wat olijfolie in een kleine pan en bak de nestjes (in porties) heel voorzichtig krokant en goudbruin.
3. Neem de 'fritti' uit de pan, verdeel ze over 4 borden en bestrooi ze met de parmezaan. Schep de arrabiata in kleine schaaltjes en serveer deze samen met de citroenpartjes op het bord. Je kunt dit gerecht ook als voorgerecht voor 8 personen serveren, snij de fritti dan doormidden. 

Na mijn gefröbel in de keuken komt mijn lief opruimen en na deze uitspatting vond hij het nodig dat ik de berg ellende, die ik volgens hem steevast achterlaat, ook vast zou leggen. Dus bij deze ook een foto van de afwas.....

PS: Heb nu ook mijn best gedaan op de food styling want die couscous zag er echt niet uit. Uit betrouwbare bron weet ik dat alle food foto's gestyled zijn en bij sommige foto's wordt er gewerkt met plastic en haarlak om het er mooi uit te laten zien. Tja, daar begin ik niet aan maar ik heb nu mijn spiegelreflex in gezet en moet wel eerlijk zeggen dat belichting ook belangrijk is.

Jamies Barbecoa: http://www.barbecoa.com/
Jamies Italian: http://www.jamieoliver.com/italian/

dinsdag 15 mei 2012

TOEMISBOONTJES MET KIPFILET & RIJST

FF snel nog, we hebben net heerlijke sperziebonen gegeten op z'n Indisch met gebakken kipfilet en pandanrijst.

Voor de boontjes;

400 gr sperziebonen schoongemaakt en 10 min gekookt
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 blik tomaten
stukje santen
sap van een 1/2 citroen
4 el ketjap medja (of zoete)
1 tl ketoembar
1 tl chilivlokken of een vers pepertje
snufje verse nootmuskaat
snufje kruidnagel 

Bak de uitjes en knoflook in een beetje olie en voeg na 3 min de kruiden toe. Laat de kruiden 1 min meebakken en voeg dan de boontjes, tomaten, ketjap, santen en citroensap toe en laat dit 15 min zachtjes sudderen met deksel op de pan. Verwijder het deksel en laat het overtollige vocht verdampen. Bak ondertussen de kipfilet goudbruin en kook de rijst (rijstkoker erg makkelijk en simpel). Schep alles op je bord en ga lekker smullen!! 

zondag 13 mei 2012

COUSCOUS FANTASIE

Het was een heerlijke zonnige dag in de tuin en die sloten we af met wat biologisch vlees op de BBQ. Erbij een couscous met willekeurige koelkast inhoud. Smaakvol, snel en gezond!

Recept voor 2 of 3 personen;

250 gr. couscous
300 ml. kippenbouillon
3 el geroosterde pijnboompitten
1 geroosterde paprika (BBQ) in grove stukken
1 courgette zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
1 ui grof gesneden
1 groen pepertje fijn gehakt
2 teentjes knoflook gehakt
1 handje rucola
1 el fijn gehakte verse laurier, rozemarijn, salie
1 el fijn gehakte peterselie & munt
50 gram fetakaas in blokjes

Bak de uien, pepertje & knoflook samen met de laurier, rozemarijn & salie tot de uien glazig worden, voeg dan de courgette toe en bak deze 5 min mee. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur uit onder de pan en voeg de couscous toe, doorroeren en deksel op de pan plaatsen. Laat de couscous ongeveer 10 min garen. Zet de pan hierna weer op het vuur en voeg wat boter toe (becel light) en roer de couscous los. Haal de pan van het vuur en roer de pijnboompitten, peterselie & munt, feta & rucalo door de couscous en klaar is je Coucous Fantasie. 

Veel mensen hebben geen idee hoe ze couscous klaar moeten maken. Het belangrijkste is om er smaak aan toe te voegen. Smaak kan bestaan uit wat ui en knoflook maar ook alleen kruiden zijn lekker het belangrijkste vind ik de bouillon die je gebruikt. Op de verpakkingen staat vaak dat het met kokend water gemaakt moet worden maar dat zou ik niet doen want dan wordt het echt een smaakloos graan. Het bovenstaande gerecht is een eenpansmaaltijd die ook prima zonder vlees kan. Koud kun je er ook een (maaltijd) salade mee maken dus ik zou zeggen laat je fantasie gaan en geef couscous een kans!

BRUSCHETTA INSALATA CAPRESE

Was ik helemaal vergeten maar gisteren was er Rotterdam Zaait op het Deliplein te Katendrecht. http://www.rotterdamseoogst.nl/ 
Naast alle kruiden en groente plantjes kwam ik ook thuis met heerlijk zuurdesembrood van 't Vlaamsch Broodhuys. Ondanks Lynda's super lekkere Rabarbertaart had ik toch wel weer trek en ben ik even de keuken in gedoken.
En zie hier een Bruschetta Insalata Caprese.

Recept voor 2 personen;

2 dikke sneden zuurdesembrood
4 kleine tomaatjes in plakjes gesneden
1 bolletje buffel mozzarella in plakjes gesneden
1 teentje knoflook
10 grote basilicumblaadjes
Griekse olijfolie (smaakt een beetje naar Granny Smit)
peper en zout.

Rooster de 2 broodjes en wrijf er het teentje knoflook over heen. Leg dan de tomaat, buffel mozzarella en basilicum om en om op het broodje. Giet er een beetje olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Smakelijk!
 

zaterdag 12 mei 2012

INVOLTINI DI MANZO

Heerlijke Involtine di Manzo uit het Jamie magazine.
Kon het niet laten om het recept iets aan te passen, ik heb het gemaakt met meer tomaten, verse laurier en 2 groene pepertjes.

Recept voor 2 personen;

4 platte stukjes biefstuk a 60 gr.
3 el geroosterde pijnboompitten
1 snee zuurdesem geroosterd en gemalen
2 tenen knoflook fijngehakt
2 kinderdoosjes rozijnen (3 el)
1 el verse tijm & rozemarijn & peterselie & laurier fijngehakt
1 of 2 groene pepertjes fijngehakt (rawit)
3 sjalotten in ringen gesneden
50 ml witte wijn
1 blik gepelde tomaten even geblenderd
1/2 el suiker

Leg de biefstukjes tussen plastic folie en sla deze plat. Meng het broodkruim met de pijnboompitten, rozijnen, helft v/d knoflook, helft v/d kruiden, peper & zout en een scheut olijfolie. Verdeel het mengsel over de biefstukjes en rol het vlees strak om de vulling, zet vast met touw of prikker. Verhit een pan met een scheut olijfolie en bak de rolletjes rondom bruin, haal ze uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Verwarm nu de oven voor op 160 graden. Bak de uitjes,  knoflook, pepertjes en overige kruiden in dezelfde pan en blus af met de wijn. Voeg dan de tomaten toe met suiker, peper en zout. Als de tomatensaus kookt giet je deze over de biefstukrolletjes en zet de ovenschaal 1 uur in de oven. Lekker met tagliatelle en spinazie.

EET SMAKELIJK